Postări populare

miercuri, 10 octombrie 2012

Mănăstirea Rupestră Ţipova

Mănăstirea Ţipova este una din cele mai vechi aşezări monahale de pe teritoriul Basarabiei. Situată la marginea satului Ţipova, ce se află la o distanţă de 15 km de la şoseaua Orhei-Rezina, săpată în stânca înaltă de pe malul Nistrului, ea reprezintă un punct de atracţie pentru o mulţime de turişti din ţară şi de peste hotare.


Scările de piatră coboară în zigzag într-o râpă adâncă. Poteci înguste, încărcate de taine şi vrajă, te poartă printre stânci ciudate, te scot pe neaşteptate pe maluri primejdioase de prăpastii. Ansamblul monastic Ţipova e un impresionant muzeu în aer liber. Pe piscul situat între râpa Blănăriţei şi Valea-Satului se păstrează ruinele unui orăşel mort, populat până la era noastră de triburi getice. Râuşorul Ţipova, coborând spre Nistru, formează numeroase cascade cu o înalţime de 10-16 metri.
Mănăstirea este alcatuită din trei complexe monastice. Primul complex, include biserica cu hramul Sfintei Cruci şi câteva chilii, este cel mai depărtat şi greu accesibil. Se presupune că a fost înfiinţat în secolele XI-XII. Al doilea complex include biserica Sfântul Nicolae, săpată în stâncă în secolele XIV-XV, iar al treilea complex — datează din secolele XVI-XVIII şi cuprinde 18 încăperi, care sunt unite prin treceri interioare.


Potrivit unei legende aici, în această mănăstire, şi-a sfârşit viaţa poetul mitologic grec Orfeu, iar mormântul lui se află într-o nişă de la poalele cascadei şi-l poţi recunoaşte după o lespede cu şapte găuri.
Se presupune că acest schit, ca şi toate peşterile săpate în malurile Nistrului, a slujit creştinilor ca refugiu, de frica tătarilor înca de prin secolul al Xlll-lea. După ce vremurile s-au liniştit, monahii au întemeiat schitul cu gospodăria de astăzi, îndeosebi după 1756, când pământul schitului a fost dăruit de către Radu Racoviţă. În 1776 schitul a fost reînnoit de monahul Vartolomeu, întemeietorul mănăstirii Saharna, care, găsindu-l părăsit, a reparat chiliile şi biserica.


Schitul a fost desfiinţat în 1842. Pământul este luat şi trecut mănăstirii Căpriana, iar schitul - alipit la mănăstirea Saharna. Din 1842 până în 1919 schitul Ţipova a fost administrat de mănăstirea Saharna. În 1919, sub conducerea arhimandritului mitrofor Şofronie Neaga, venit de la Saharna, schitul Ţipova devine independent.
În 1949 ansamblul monastic a fost închis şi deposedat de pământ. Călugării s-au refugiat la alte mănăstiri. Complexul monastic din deal a fost preluat de gospodăria agricolă din localitate. Biserica a fost transformată într-un depozit de tutun, iar schitul a fost jefuit şi distrus.



În 1990 o grupa de arheologi din Sankt-Petersburg, în urma unor săpături efectuate la schitul rupestru, au descoperit un schelet care datează de la sfârşitul secolului al XV-lea. Istoricii menţionează faptul că, Ştefan cel Mare şi Sfânt, de multe ori a vizitat aceste meleaguri, în timpul campaniilor sale împotriva tătarilor. O legendă afirmă că marele domnitor s-a cununat în această mănăstire cu una dintre soţiile sale, Maria Moşanca, care după moarte a fost îngropată în acest loc sfânt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu