Postări populare

duminică, 21 octombrie 2012

Mănăstirea "Sfânta Cuvioasa Parascheva", Hâncu

La poalele codrilor falnici, pe un loc liniştit şi pitoresc, unde izvoarele murmură enigmatic, prin binecuvântarea Bunului Dumnezeu, în anul 1678 şi-a început activitatea divină un nou locaş sfânt, purtând numele ocrotitoarei Moldovei – Preacuvioasa Parascheva. Iniţiatorul şi fondatorul este boierul moldovean, marele stolnic Mihalcea Hâncu.
Mănăstirea Hâncu a fost construită pe locul schitului de călugărițe la dorinţa uneia dintre fiicele sale, care s-a călugărit cu numele Parascheva.


vineri, 12 octombrie 2012

Mănăstirea Curchi

Mănăstirea Curchi, având hramul "Naşterea Maicii Domnului", este unul dintre cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldoveneşti, cu un trecut cultural şi religios de două secole şi jumătate. Mănăstirea este situată la poalele pădurii ce poartă denumirea de "Codru", în partea dreaptă a văii Vatici, la 12 km de oraşul Orhei şi la 55 km de Chişinău.



miercuri, 10 octombrie 2012

Mănăstirea Rupestră Ţipova

Mănăstirea Ţipova este una din cele mai vechi aşezări monahale de pe teritoriul Basarabiei. Situată la marginea satului Ţipova, ce se află la o distanţă de 15 km de la şoseaua Orhei-Rezina, săpată în stânca înaltă de pe malul Nistrului, ea reprezintă un punct de atracţie pentru o mulţime de turişti din ţară şi de peste hotare.

joi, 4 octombrie 2012

Codrii Moldovei

În Moldova, pădurile seculare se numesc în mod tradiţional, codri. Ele ocupă aproximativ 9% din teritoriul ţării şi se întind de-a lungul principalelor artere fluviale şi peste crestele dealurilor înalte din centru. În perimetrul dintre Nistru şi Prut se intersectează trei zone biogeografice, fapt care favorizează dezvoltarea unei flore şi faune diverse. Spre exemplu, în Moldova se găseşte frontiera de sud a arealului mesteacănului şi limita estică de răspândire a fagului.